Nu de herfst in volle gang is en de dagen korter en donkerder worden, merken veel mensen een verandering in hun stemming. Terwijl de één erg kan genieten van de knusse avonden met kaarsen en dekens, voelt de ander zich juist somberder en zwaarder naarmate het seizoen vordert. De herfstdip, ook wel bekend als de winterblues, winterdip of zelfs een seizoensgebonden depressie, treft veel mensen en kan voor uitdagingen zorgen – ook op de werkvloer. De vraag is dus, wat kun je hier als werkgever aan doen?
Wat is een herfstdip of de winterdepressie?
De herfstdip is een seizoensgebonden stemmingsverandering die vaak optreedt wanneer de dagen korter worden en het buiten kouder en donkerder is. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen zich moe, somber en lusteloos voelen. Dit kan leiden tot verminderde motivatie en productiviteit. En in sommige gevallen zelfs tot ziekteverzuim. Het is dan ook belangrijk om als werkgever oog te hebben voor deze seizoensinvloeden en proactief te handelen.
Symptomen winterdepressie en herfstdip
Je herkent een winterdepressie of herfstdip aan de volgende symptomen:
- Je ervaart gevoelens van somberheid, neerslachtigheid en irritatie.
- Ondanks dat je meer slaapt dan gewoonlijk, voel je je overdag vermoeid en heb je weinig energie.
- Je hebt een gebrek aan vitaliteit en voelt je leeg.
- Het is lastig om je gedachten te focussen en je aandacht ergens bij te houden.
- Activiteiten waar je normaal van geniet, geven je minder plezier, waardoor je ze ook minder onderneemt.
- Je hebt de neiging om je terug te trekken uit sociale contacten.
- Je hebt een sterke behoefte aan koolhydraat- en suikerrijke voeding.
- Het is moeilijker om je eetgedrag onder controle te houden, wat kan leiden tot gewichtstoename.
Wat kun je hier als werkgever aan doen?
Tip #1. Begrip en kennis vergroten
Het begint met begrip. Weet dat de herfstdip, of zelfs een seizoensgebonden depressie, een reëel probleem is voor veel mensen. Hier zijn enkele nuttige bronnen die je kunt raadplegen om meer te weten te komen over seizoensgebonden depressies:
Tip #2. Open communicatie bevorderen
Creëer een cultuur waarin werknemers zich veilig voelen om over hun mentale gezondheid te praten, zonder angst voor stigma of negatieve gevolgen.
Tip #3. Probeer het arbeidsomstandigheden spreekuur
Werknemers kunnen gebruik maken van ons ‘arbeidsomstandigheden spreekuur’. Dit spreekuur is voor iedereen die los van een ziekmelding wil overleggen met één van de bedrijfsartsen van 2grip. Zo kunnen de bedrijfsartsen op tijd met jouw werknemer meedenken en kunnen we samen (langdurige) ziekmeldingen voorkomen.
Bij 2grip staan we klaar om werkgevers en werknemers te ondersteunen. Samen zorgen we ervoor dat werk niet alleen een bron van inkomen is, maar ook een bron van herstel, motivatie en welzijn.
Gezondheid is een wens die we vaak uitspreken, maar hoe vaak handelen we er ook naar? Wil jij ontdekken hoe je deze uitdagingen kunt overwinnen en écht vitaler kunt worden? Klik dan door naar ons artikel over vitaliteit!