keuringen rijbewijs,
2grip verzorgt ook keuringen voor het rijbewijs, de taxipas en voor de scheepvaart (voor de binnenvaart en zeevaart).
2grip vindt het belangrijk om keuringen uit te voeren om de gezondheid en veiligheid voor werknemers op de weg en op het water te waarborgen, want; als zij fysiek en metaal in staat zijn hun taken veilig uit te voeren dan heeft dit ook effect op andere weggebruikers, andere varende en collega’s.
Scheepvaartkeuringen
Wat is een scheepvaartkeuring?
Een scheepvaartkeuring is een medisch verplichte keuring voor werkenden in de binnenvaart en zeevaart. De scheepvaartarts van 2grip beoordeelt tijdens het onderzoek of de betreffende persoon fysiek en mentaal voldoende gezond en fit is om zijn of haar functie in de scheepvaart verantwoord uit te oefenen.
Hoe verloopt een scheepvaartkeuring?
Tijdens de scheepvaartkeuring richt de scheepvaartarts zich op mogelijke fysieke en mentale gezondheidsrisico’s voor werkzaamheden aan boord van een schip. Middels een algeheel lichamelijk onderzoek en functieonderzoek van ogen en oren wordt de medische geschiktheid voor de verschillende functies aan boord beoordeeld met als leidraad de Medische Eisen Binnenvaart en Zeevaart van de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Rijbewijs
Wanneer is een medische keuring nodig?
Omdat iedereen graag veilig op de weg is, kunnen wij alleen een rijbewijs krijgen als wij geestelijk en lichamelijk in staat zijn een voertuig te besturen. Daarom moet iedereen die zijn rijbewijs wil halen een verklaring invullen over zijn gezondheid. Deze ‘Eigen verklaring’ bestaat uit een vragenlijst over onze gezondheid. Als deze vragenlijst één of meer vragen met ‘ja’ beantwoordt, zal het CBR de gezondheidssituatie bekijken. Soms wordt iemand dan medisch gekeurd en/of moet degene een rijtest doen.
Wanneer wordt 2grip betrokken bij een keuring?
- Als je een rijbewijs C of D (vrachtwagen of bus) wilt verlengen.
- Als je een ziekte of beperking krijgt die jouw rijvaardigheid beïnvloedt. Het CBR kan u dan vragen om eerst een rijtest te doen.
Hoe verloopt een medische keuring?
Tijdens de medische keuring onderzoekt de bedrijfsarts van 2grip:
- Jouw bloeddruk
- Jouw zichtvermogen
- Of je fysiek en metaal veilig en voertuig kan besturen
- Of je veilig een motorvoertuig kan besturen (fysiek en mentaal)
Daarnaast toetst de (bedrijfs)arts de eigen verklaring en neemt een glucosemeting af. In sommige gevallen zal de (bedrijfs)arts, na toestemming, de huisarts of een specialist raadplegen voor aanvullende informatie.
De bedrijfsarts van 2grip stuurt de bevindingen naar de medisch adviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Zij beslissen of je een Verklaring van geschiktheid krijgt. Het kan zijn dat hij het nodig vindt dat u eerst nog een rijtest doet.
Taxikeuring
Wat is een taxikeuring?
Als taxichauffeur bent je verplicht in het bezit te zijn van een taxipas. Een taxipas is 5 jaar geldig. Om in aanmerking te komen voor een taxipas, moet je onder andere beschikken over een Geneeskundige Verklaring. Om deze Geneeskundige Verklaring Taxi te krijgen, moet er een medisch keuring uitgevoerd worden.
Waaruit bestaat de taxipaskeuring?
Conform de Regeling Eisen Geschiktheid (CBR) onderzoekt de bedrijfsarts van 2 grip of je zelfstandig en veilig een voertuig kan besturen. De bedrijfsarts voert een lichamelijk onderzoek uit om eventuele gezondheidsrisico’s en lichamelijke afwijkingen in beeld te kunnen brengen.
Waarop keurt de arts bij de taxipaskeuring?
Tijdens de taxipaskeuring test de bedrijfsarts van 2grip of jij het voertuig zelfstandig en veilig kan besturen. De bedrijfsarts beoordeelt de algemene fysieke gesteldheid, mentale conditie en het functioneren van armen, benen en wervelkolom. De arts meet de bloeddruk en test het zicht. Eventuele gezondheidsrisico’s en lichamelijke afwijkingen kunnen tijdens dit onderzoek ontdekt worden. Daarnaast wordt de bloeddruk gemeten, urine onderzocht en de ogen gecontroleerd. Indien de arts dit noodzakelijk acht, volgen extra onderzoeken.
Welke stappen moet de werknemer nemen voor een aanvraag taxipas?
- De werknemer zorgt eerst zelf voor een geneeskundige Verklaring taxichauffeur van het KIWA.
- Vervolgens maakt de werknemer een afspraak voor een keuring.
- De arts vult de geneeskundige verklaring in.
2grip levert op verzuim
- Wij staan voor een pragmatische en persoonlijke aanpak
- Zaken zijn niet alleen goed geregeld, maar ook kostenbesparend
- Grip op de zaak en de regie in eigen handen