Skip to main content

Nu de dagen korter worden, verlangen we massaal terug naar een zonovergoten zomerdag. Blote voeten in het gras, een zomerbriesje door je haar en een verkoelend drankje in de hand, wie knapt er niet van op? Recent onderzoek heeft aangetoond dat de impact van zonlicht voor iedereen geldt. Niet alleen mensen die kampen met een winterdepressie hebben baat bij een zonovergoten dag. Wat is de invloed van zonlicht op je humeur en wat kan je doen om een winterdip te voorkomen? 

Serotonine, Melatonine en vitamine D 

Een interessant drietal:

  • Serotonine zorgt ervoor dat je actiever en positiever wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat het serotoninegehalte op een zonnige dag hoger is dan op een donkere dag.  
  • Melatonine is een hormoon dat je lichaam zelf aanmaakt als het donker wordt. Het zorgt ervoor dat je slaperig wordt en makkelijk in slaap valt. Als het eerder donker wordt, kun je ook eerder op de vermoeider worden. Dat is de verklaring voor energieverlies in de winter. 
  • Vitamine D maak je aan als je huid in contact komt met zonlicht. Een tekort aan vitamine D kan verminderde spierkracht en een lagere weerstand veroorzaken. Vitamine D maak je alleen aan bij zonkracht 3 of hoger. Terwijl, tussen oktober en maart de zonkracht in Nederland tussen de 0 en 2 is.    

Wat te doen? 

Daglicht is enorm belangrijk voor je welzijn, dat wordt vaak onderschat. Vaak kun je met kleine aanpassingen al verbetering aanbrengen.  

  • Zorg voor een werkplek met voldoende daglicht. 
  • Ga naar buiten. Op een bewolkte dag, maak je in de winter geen/weinig vitamine D aan, maar het buiten zijn heeft wel effect op je biologische klok; je brein weet: het is overdag, ik hoor nu wakker te zijn. \ 
  • Blokjes om in de pauze; doen! 
  • Sport buiten, actief wandelen telt ook. Je maakt er dopamines, serotonines en endorfines mee aan. Deze staan ook wel bekend anti-stress en gelukshormonen. En die kunnen wij goed gebruiken tijdens donkere dagen. 

Dus; trommel je collega’s op, drink koffie in het zonnetje, neem je boterhammen mee tijdens een ommetje, kleine moeite, groot effect!